Pečene ćufte i krompir





Sastojci

Potrebno za ćufte

-500 g mljevenog mesa
-2 glavice luka
-2 češnja bijelog luka
-1 jaje
-3 kašike prezle
-po potrebi so, biber, mljevena paprika

Još potrebno

-6-7 krompira
-2 paprike
-2-3 kašike ulja
-4-5 kašika pire paradajza
-3 kašike vode
-po potrebi so, vegeta


Priprema

Luk sitno isjeckati, pomiješati sa mesom i svim začinima za ćufte, ostaviti u frižider 30-ak minuta. Od smjese oblikovati ćufte, malo ih spljoštiti. Krompir isjeći na kolutove, malo posoliti i posuti vegetom.

U nauljenu posudu za pečenje slagati 2-3 krompira, ćufta, opet krompir, povremeno ubaciti komad svježe paprike ili kolutić luka i sve dok se ne potroše svi sastojci. Paradajz pire razmutiti sa vodom pa preliti preko krompira i ćufti.

Peći na 200 °C, kada je krompir pečen gotovo je.

Primjedbe