Đulbastije





Sastojci

500 gr mljevene junetine
400 gr krompira
3 manje glavice luka
2 češnja češnjaka
2 kašike brašna
1 jaje
Po ukusu so, biber, vegeta

Bešamel:

Malo putera
2-3 kašike brašna
500 ml mlijeka
200 ml vrhnja za kuhanje
Malo soli, bibera
Komadić sira, po želji


Priprema

U plastičnu zdjelu staviti mljeveno meso, isjeckani luk (i jedan i drugi), jaje, so, biber, vegetu i izribani krompir, dobro izmješati da se krompir izjednači sa mesom.

Ugrijati ulje na tavi i praviti kao dlan velike đulbastije i prepržiti sa obje strane da porumeni. Prepržene stavljati u tepsiju u kojoj ćemo ih peći.

Kada smo ispržili đulbastije, u to isto ulje staviti brašno i pržiti dok ne požuti (kao zaprška), dodati vodu i mlijeko i brzo mješati da se sve izjednači, dodati malo soli, bibera i vegete da bude gusto (kao za palačinke).

Kada smo napravili zapršku, preliti preko đulbastija u tepsiji, i posuti sa vrhnjem za kuhanje.
Rernu ugrijati na 220 stepeni i peći 45 minuta. 

Primjedbe